Свят

Кризата в Куба: Ураганът ''Оскар'' причини смъртта на най-малко 7 души

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Най-малко седем души загинаха, след като ураганът „Оскар“ премина през източното крайбрежие на Куба. В понеделник в източните части на страната паднаха най-малко 38 см дъжд. Правителството мобилизира армията, гражданската отбрана и Червения кръст, за да евакуира с хеликоптери жителите на райони, сред които Гуантанамо и Сантяго де Куба. Президентът Мигел Диас-Канел съобщи, че общото въздействие или броят на жертвите не са окончателни, тъй като някои райони остават наводнени и труднодостъпни. 

Бурята връхлетя Куба в момент, когато тя се опитваше да се възстанови от масовото прекъсване на електрозахранването. Това се случи след повреда на една от основните енергийни централи, която потопи целия остров в тъмнина за четири дни.

 

През цялата тази година Куба се бори само за запазване на осветлението. Електроенергията е разпределена в някои часове на деня по система на ротация между провинциите и кварталите, какъвто е случаят със столицата Хавана. Така че в продължение на повече от година всеки дом в Хавана изпитва поне няколко часа на ден липса на електричество в някои дни от седмицата. В провинцията ситуацията е още по-лоша, като в някои по-малки градове без електричество остават до 8 часа на ден, а понякога и изобщо. Същността на проблема се крие в недостига на гориво и резервни части за ремонт на остарелите топлоелектрически централи. 

Кристиана Мескита, Associated Press

Електроенергията остава сравнително евтина, но все по-недостъпна. По държавната телевизия кубинското правителство заяви, че произвежда 1300 мегавата, когато пиковото търсене може да достигне 3 гигавата.

Много от двата милиона жители на Хавана прибягнаха до готвене с импровизирани печки на дърва по улиците. Хората се редяха на опашки, за да си купят субсидирана храна, а няколко бензиностанции бяха отворени. Прекъсването на електрозахранването се счита за най-тежкото в Куба, откакто ураганът Ян удари острова като буря от категория 3 през 2022 г.