Свят

Аварията в Куба: Втори ден цялата страна е без ток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Голяма част от Куба, включително столицата Хавана, все още е без електричество повече от 24 часа след аварията на основната енергийна централа в страната, която прекъсна електрозахранването на 10 милиона души. Властите частично възстановиха тока в някои части на карибския остров, но по-късно бе съобщено за ново пълно прекъсване. За много хора това е била тежка нощ без климатик или вентилатор. Съобщава се, че храната вече започва да гние в хладилниците, а някои семейства трябва да готвят на дърва за огрев. Много домове са без вода, тъй като снабдяването зависи изцяло от електрически помпи. Мнозина граждани заявяват в социалните мрежи, че търпението се изчерпва, но все още няма достоверни данни за протести.

Трябваше да изхвърля цял тиган с черен боб, който се развали. Трябваше да изхвърля и малко пилешко, което също бях сготвила. Както виждате, хладилникът е размразен и ще загубим цялата тази храна.

Надя Портела, жителка на Хавана

Ситуацията става все по-критична, училищата и предприятията са затворени, а опасенията са свързани и с по-нататъшното функциониране на болниците. Прекъсванията на тока се случват по време на сезона на ураганите и има опасения, че една сериозна буря ще повреди скърцащата енергоразпределителна инфраструктура на Куба. Аварията се случи, след като електроцентралата „Антонио Гитерас“ в Матансас регистрира рецица проблеми.

Комунистическият президент Мигел Диас-Канел Бермудес обвини продължилото десетилетия ембарго на САЩ, че не позволява на така необходимите доставки и резервни части да достигнат до Куба. Тази година страната беше засегната и от спада в доставките на важни горива от Венецуела.