Свят

Милиони в Куба останаха без електрозахранване

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Милиони жители на Куба останаха без ток, след като прекъсна електрозахранването в цялата страна. Това се случи след като основната енергийна централа регистрира няколко повреди. Служителите на електроразпределителната мрежа заявиха, че не знаят колко време ще отнеме пълното възстановяване на захранването. Островът страда от продължителни прекъсвания на тока в продължение на месеци, което накара министър-председателя да обяви „извънредно положение“ по-рано тази седмица. Президентът Мигел Диас-Канел Бермудес заяви, че ситуацията е негов „абсолютен приоритет“. По-късно ръководителят на отдел „Електроснабдяване“ в Министерството на енергетиката Лазара Гуера беше цитиранa да казва, че процесът на възстановяване на електрозахранването е в начален етап. 

Това се случва почти всеки ден. Ако няма светлина, се къпем на обществените душове на плажа. Живеем като индианците. Няма ток - винаги е било така.

Ясурай Грасиела Перес, жител

Други бяха по-оптимистично настроени.

Спирането на тока леко промени плановете ни. Въпреки това братовчедка ми току-що пристигна и сега сме навън. Навсякъде е тъмно, така че се задоволяваме с батериите на мобилните телефони.

Сара Паула Ернандес, жителка

Продължителните прекъсвания на електрозахранването - особено толкова мащабните - винаги са напрегнат момент в Куба. Отчасти, защото възможността да се запази осветлението представлява потенциален проблем за обществения ред за кубинското правителство. През юли 2021 г. хиляди протестиращи излязоха по улиците в демонстрации, предизвикани от продължилото няколко дни спиране на тока в голяма част от страната. А през март стотици хора във втория по големина град в Куба, Сантяго, организираха рядък публичен протест срещу честите аварии и недостига на храна.