Свят

Куба въведе таван на цените на основни хранителни продукти

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Кубинските власти въведоха таван на цените на някои основни хранителни продукти. Това е мярка, целяща да намали инфлацията. Продуктите, които често липсват в държавните магазини, се предлагат в частни такива, които завишават цените. Тази седмица няколко от магазините вече бяха обявили новите цени на рафтовете си.

Правителството прави добре, че ограничава някои цени, защото имаме много нужди. Смятам, че малките и средните предприятия, които съдействат на правителството в процеса на снабдяване в Куба, трябва да имат таван на цените. В противен случай, заплатата, която човек получава не покрива това, което се предлага.

Якелин Санчез, държавен служител

По данни на Министерството на финансите и цените ограничените продукти с високи цени включват пилешко месо, растително масло, мляко на прах, колбаси, макаронени изделия и прах за пране. В същото време министерството увери, че частните малки и средни фирми за внос и продажба на храни ще бъдат освободени от плащането на митнически данък върху вноса.

Цените са твърде високи са за мен и за всички. Инфлацията е много висока.

Алфредо Карбахал, служител в частно кафене

Подложена на най-тежката си икономическа криза от десетилетия, Куба официално регистрира инфлация от 70% през 2021 г., 39% през 2022 г. и 30% през 2023 г. Експерти обаче посочват, че всъщност реалните стойности са дори по-високи.