Икономика

Правителството на Куба все повече стимулира частната търговия на дребно

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Доскорошни гаражи в кубинската столица Хавана все по-често се превръщат в малки хранителни магазини. Тенденцията е от преди няколко месеца и представя нагледно опитите на правителството да даде глътка живот на замиращата икономика. Парадоксално обаче, цените в тези магазини се оказват непосилни за голяма част от кубинците. Вносно пилешко например се предлага за 8 щатски долара при средна месечна заплата на острова от 28 долара.

 

Тези магазини са много скъпи. Прекалено скъпи са за средния кубинец, не са достатъчни, но ни помогнаха да намерим някои неща, да намерим някои продукти, които не се предлагат никъде другаде. За съжаление, трябва да ходим там за ориз, за захар.

Вилма Веласкес, пенсионерка

Все пак обаче някои по-заможни хора правят оборот на търговците, които опитват да оцелеят в една социалистическа пазарна икономика.

 

Предизвикателството пред тези търговци е, че от тях се очаква да се развиват в една много суха среда за частните предприятия. И мисля, че това е нещо, което се признава от всички. Куба е социалистическа страна. Основната идеология на страната не се е променила. Тя все още съществува. Но мисля, че Куба се намира в много труден икономически момент и това отвори вратата за отваряне на малко пространство за частните предприятия.

Педро Фрейре, председател на адвокатска кантора „Акерман"

Търговията на дребно в Куба е доста ограничена и от десетилетия комунистическата държава държеше монопола върху повечето форми на продажби, вноса и износа, с аргумента, че е необходимо стоките да се разпределят между хората по равно. Купоните, които позволяват на кубинците да си купуват малки количества от основни стоки като ориз, захар и яйца например, са равностойни на американски центове. Има и държавни предприятия, които предлагат малко по-голямо разнообразие за задоволяване на битови нужди, но те таксуват с местни дебитни или международни кредитни карти.