Свят

Горивата в Куба поскъпнаха с 500%

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Обявеното от правителството на Куба увеличение на цените на основните услуги и бензина през следващите седмици изненада кубинците и предизвика критики сред експертите. В понеделник вечерта министри и високопоставени служители се появиха по националната телевизия, за да информират за увеличенията и датата, на която те ще влязат в сила. Цените на горивата ще бъдат увеличени пет пъти, което ще доведе до повишаване на цената от 30 кубински песо на 156 или от долар и 25 цента до 6 долара и 50 цента за литър. Газта и електричеството ще поскъпнат с 25%. Властите информираха, че новите цени на горивата ще започнат да се прилагат от февруари, а тези на електроенергията и втечнения газ - от март.

Човек се адаптира към всичко, но за да се говори ясно, е много скъпо. Сега ни е трудно, да не говорим за напред.

Роландо Делгадо, частник

Различните обменни курсове, използвани в Куба, също допринасят за трудностите. Ежедневно кубинците работят по обменния курс на черния пазар, който е близо десет пъти по-висок от официалния. Един държавен служител ще продължи да получава около 7000 кубински песос или 291 долара на месец, с които би могъл да си набави около 44 литра бензин, но нищо друго. На парламентарната сесия през декември миналата година властите съобщиха, че брутният вътрешен продукт на Куба се е свил с между 1 и 2 % през 2023 г. Инфлацията от друга страна се е повишила с 30% спрямо миналата година, без заплатите да възстановят покупателната си способност.

Искат да накарат хората да стачкуват ли? Защото ни притискат до стената. Аз съм привърженик на Фидел Кастро и бях на сто процента съгласен с икономиката и положението на страната, когато той я ръководеше, но вече не съм!

Янаи Васкес, телевизионен продуцент

Новите цени на горивата ще бъдат придружени от откриването на 28 бензиностанции, които ще продават директно в долари и ще служат за подпомагане на туризма. Преференциалната цена на едро за превозвачите ще бъде запазена. Според властите увеличението на тарифите има за цел да подпомогне държавния бюджет, който понесе както последиците от спада на производството вследствие на пандемията, така и санкциите на Съединените щати.