Свят

Ураганът ''Оскар'' взе 6 жертви в Куба

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Куба се подготвя за четвърта нощ на масивно прекъсване на електрозахранването. Това породи протести в столицата Хавана. В петък главната енергийна централа на острова прекъсна тока на 10 милиона души. Доставките бяха частично възстановени в събота, преди да се сринат отново. Властите предупредиха, че всякакви безредици няма да бъдат толерирани. 

 

Това е пълно предизвикателство. Когато токът се върне трябва да включваме хладилниците и фризерите. Живеем в страх през цялото време.

Хуан Естрада, собственик на кафене

От началото на прекъсванията са изминали няколко дни без климатик или вентилатор. Болници и училища са затворени. Много домове са без вода, тъй като снабдяването зависи от електрически помпи. Жители споделят, че педлаганата храна в магазините вече е развалена. 

 

Държавата продава стоките си в брой за кубински песос. Нямаме банкови карти, страната е в застой. Аз поне не бих рискувала да купя нищо, защото всички продукти са развалени. 

Майде Киньонес, домакиня

А в същото време, ураганът „Оскар“ достигна сушата в източната част на Куба със скорост от 130км/ч. Вълни от около четири метра удариха крайбрежната ивица близо до град Баракоа. Според Националния център за ураганите на Съединените Щати, ураганът е отслабнал до тропическа буря. Въпреки това се очаква бедствието да предизвика внезапни наводнения и кални свлачища в източните райони.