Европа

Референдум в Молдова: Избирателите казаха "Да" на членството в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С крехко мнозинство и с масовото участие на диаспората молдовците подкрепиха членството на страната в Европейския съюз. Първоначално бюлетините с отрицателен отговор доминираха, но след преброяване в сутрешните часове на 99.5% от 1.4 милиона подадени гласа, се оказа, че 50.39% са гласували с „да“, докато на обратното мнение са били 49.61 на сто от избирателите. Разликата е само неколкостотин глава. Това показват данните на Централната избирателна комисия от понеделник наобед.

Отхвърлянето на членството в ЕС щеше да причини големи главоболия на прозападното правителство в Кишинев, което подкрепяше кампанията за присъединяване към блока.

Президентът Мая Санду обвини чужди групи за опити за купуване на стотици хиляди гласове и подкопаване на демокрацията в Молдова.

На президентските избори, които се проведоха заедно с референдума, Мая Санду е първа с 42% от гласовете, но не успя да спечели мнозинство. Тя ще се изправи срещу Александър Стояногло, приятелски настроен към Русия бивш главен прокурор, който получи около 26% от гласовете, на балотаж на 3 ноември.

ЕС остава решен да подкрепя демократичните реформи в Молдова, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод референдума и изборите в страната. Наблюдаваме много внимателно референдума и президентските избори, добави той, предаде БТА.

Говорителят отбеляза, че молдовските избиратели са гласували в условията на невиждани досега опити за външна намеса и разпространение на дезинформация от страна на Русия и нейните местни сподвижници. Той допълни, че подобни опити се наблюдават и срещу страни от ЕС.

А Москва заяви, че изборите в Молдова не са били свободни и резултатите показали „трудно обяснимо“ увеличение на гласовете в полза на Мая Санду и Европейския съюз.

"Това, което виждаме, е трудно обясним темп на нарастване на гласовете в полза на Санду и в полза на онези участници в референдума, които са за европейската ориентация", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.