Европа

Президентът на Молдова обвини Русия за намеса в изборите и референдума

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че е в ход безпрецедентна атака срещу демокрацията, след като почти пълните резултати от референдума за членството на страната в ЕС показват равенство между поддръжниците и противниците му.

Престъпни групи, действащи заедно с враждебни на нашите интереси чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да хванат страната ни в клопката на несигурността и нестабилността. Имаме ясни доказателства, че тези престъпни групи са целели да купят 300 000 гласа – една измама с безпрецедентни мащаби. Тяхната цел е да подкопаят демократичния процес. Да всеят страх и паника в обществото. Ние няма да отстъпим от защитата на демокрацията и свободата.

Мая Санду, президент на Молдова

Двата вота бяха произведени на фона на твърдения от страна на молдовските власти, че Москва води хибридна война, за да дестабилизира страната и да я отклони от пътя й към ЕС.

По време на предизборната кампания имаше твърдения за финансиране на промосковски опозиционни групи, за разпространяване на дезинформация и за голяма схема за купуване на гласове.

При преброени 95 процента от бюлетините на президентските избори Мая Санду е на първо място с 39 процента, но ще отиде на втори тур. Неин най-вероятен противник ще бъде Александър Стояногло, приятелски настроен към Русия бивш молдовски главен прокурор, който получава 28 процента от гласовете. Вторият тур ще бъде на 3 ноември.

Около 51 процента от имащите право на глас са гласували на президентските избори, което означава 1.5 милиона избиратели.

При 98% от преброените бюлетини за референдума за членството на Молдова в ЕС резултатът е по равно 50 процента "за" и "против" от общо 1.2 милиона бюлетини.

Молдова, бивша съветска република с население от около 2.5 милиона души, подаде молба за присъединяване към ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия в съседна Украйна и получи статут на кандидатка през лятото на същата година, заедно с Украйна. През юни Брюксел се съгласи да започне преговори за членство.