Европа

Старт на преговорите: ЕС започна формални разговори за членство с Украйна и Молдова

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съюз започна официални преговори за членство с Молдова и Украйна, десетилетие след като Русия превзе полуостров Крим и повече от две години, след като нахлу в Украйна. На преговорите за присъединяване на Украйна беше даден ход на междуправителствена конференция в Люксембург. Часове по-късно Молдова също започна преговори за членство.

Въпреки че събитията са важен крайъгълен камък в европейската им интеграция, преговорите може да отнемат години.

Няма съмнение, че Молдова е неразделна част от Европа, със споделени история, наследство и култура. Ползите от близките ни отношения са ясни: ЕС е най-големият търговски партньор на Молдова, предлагащ значителни възможности за бизнес и чуждестранни инвестиции.

Хаджа Лабиб – министър на външните работи на Белгия

Междуправителствените конференции дадоха старт на процеса на привеждане в съответствие на законите и стандартите на двете страни с тези на 27-членния блок, който е загрижен за корупцията и в двете страни. Същинските преговори обаче може да започнат след години.

Украйна и Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС в седмиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. До юни същата година лидерите на ЕС одобриха рамката. Но оттогава събитията се развиват с бавни темпове за Киев.

Днешният ден бележи важна стъпка в нашия път към ЕС. След като прилежно изпълни всички препоръки, Молдова започна официално преговори за присъединяване с ЕС. Искам да изразя сърдечната си благодарност и на двата екипа в Брюксел и в Кишинев за огромните усилия и упорития труд, за да направят днешното събитие възможно.

Дорин Речан – премиер на Република Молдова

След войната в Украйна съседна Молдова бе изправена пред няколко кризи, които породиха опасения, че може да бъде следващата цел на Русия. Затова за Кишинев бе важно да получи ясна европейска перспектива.

Страните кандидатки трябва да приведат своите закони в съответствие с европейските в 35 области на политиката, известни като глави, вариращи от свободното движение на стоки през риболова, данъчното облагане, енергетиката, околната среда до сигурността и съдебните права.

За отваряне или затваряне на глави се изисква пълно единодушие от всички 27 страни членки на ЕС.