Свят

Молдова се опитва да излезе от сянката на Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Жителите на Молдова  трябва да решат дали членството в ЕС да бъде вписано в конституцията на страната. Пред камерата на Euronews заместник министър-председател в проевропейското правителство на Молдова заяви, че Русия използва различни средства, за да повлияе на волята на избирателите.

За съжаление, станахме свидетели на пълномащабна операция, при която се използва класическият инструментариум на Кремъл, но в същото време се прилага в безпрецедентен мащаб. Виждаме как мръсни пари се наливат в нашата политика, как се използват местни подставени лица за дестабилизиране на ситуацията, за подкупване не само на потенциални кандидати, но и на избиратели. И, разбира се, виждаме много, много силна дезинформационна кампания, пропаганда, насочена предимно срещу ЕС.

Кристина Герасимов, заместник министър-председател на Молдова

Резултатът от референдума ще определи дали членството в ЕС ще бъде включено в Конституцията, за което е необходимо съгласието на повече от половината от гласувалите. Този резултат обаче може да доведе до допълнително напрежение, тъй като проруските сепаратисти де факто контролират източната част на страната.

Имаше големи опасения, че Приднестровският регион може да бъде дестабилизиран. През последните няколко години, особено след нахлуването на Русия в Украйна, успяхме да запазим ситуацията спокойна и стабилна за страната и се надяваме да продължим по същия начин“.

Кристина Герасимов, заместник министър-председател на Молдова

Според последните социологически проучвания досегашният проевропейски президент Мая Санду е фаворит за победа, а на референдума се очаква мнозинството да гласува в подкрепа на присъединяването към ЕС.