Европа

Журналист: Изборите в Молдова и в Грузия са важен тест за руското влияние в постсъветското пространство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За европейския път на Молдова и Грузия, заплахата от Русия и влиянието на Москва в региона и на Балканите. Докато резултатите от референдума в Молдова показват равенство между поддръжниците и противниците на членството ѝ в ЕС, президентът на страната Мая Санду каза, че е осъществена безпрецедентна атака срещу демокрацията. Престъпни групи са целели да купят 300 хиляди гласа и да подкопаят демократичния процес. Самата Санду води на изборите за президент с 39%, но ще трябва да се яви на втори тур срещу проруския кандидат Александър Стояногло. Журналистът Николай Кръстев коментира в ефира на "Добро утро, Европа" процесите.

"Чакат се в момента да дойдат гласовете от чужбина, защото за първи път имаме масово гласуване на молдовската диаспора в чужбина и тя вероятно ще наклони, както и виждаме какво се случи с резултата от референдума. В самото начало на изборната нощ имаше разлика от 13%, но се оказа, че именно гласовете на молдовската диаспора бяха тези, които докараха до това да бъдат 50 на 50 избирателната активност за самия вот, свързан с референдума и европейската перспектива на страната. От друга страна, беше донякъде предвидимо, че така ще завършат нещата. Все пак много молдовци живеят в Западна Европа, голяма част от тях са в Румъния, но не по-малка са във Франция, Германия, Италия, където има тип исторически връзки, насложили се във времето и пространството. Така че тези хора гласуваха логично за Европейския съюз, но там има и външно влияние, което не трябва да бъде подценявано", обясни Кръстев.

"Самите молдовски власти само седмица преди провеждането на изборите, референдума в страната казаха за 130 хиляди купени гласа. Президентът на Молдова говори за 300 хиляди, което е напълно реалистично, защото има данни от разследващи журналисти, че са били вложени в кампанията и въобще в купуването на господаватели близо 15-16 милиона в Гагаузия, другия южен регион в страната. Още 4 милиона или близо 20 милиона са били вложени от един проруски олигарх", съобщи той.

"Той има за цел именно това да бъде спрян пътят на европейската интеграция. Те разбират, че не могат да се противопоставят на Мая Санду, но пък за сметка на това референдумът беше добре прицелен като елемент, срещу който се воюваше и донякъде те успяха в първите часове да разколебаят хората, да не излязат да гласуват", допълни Николай Кръстев.

"Изборите в Молдова и предстоящите в Грузия са много важен тест за руското влияние в постсъветското пространство и в черноморския регион около Украйна. Това са две много ключови държави, там, където Русия все още не е готова да се откаже от своето политическо и икономическо влияние и те ще влияят върху цялостната стабилност в този регион, което касае и нас", подчерта той.

 

Целия разговор вижте във видеото.