Свят

Преди изборите в САЩ: Какво не знаем за втория джентълмен Дъглас Емхоф?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Първият втори джентълмен на САЩ, Дъглас Емхоф, ще стане първият първи джентълмен в историята, ако Камала Харис спечели президентските избори през ноември. 59-годишният мъж е роден в Ню Йорк и е израснал в Ню Джърси. Завършва Калифорнийския държавен университет и следва право в Университета на Южна Калифорния. По-късно открива своя собствена адвокатска кантора през 2000 г., преди тя да бъде придобита от Venable през 2006 г. Емхоф има две деца от предишен брак - Ела и Коул. Двамата с Харис са запознати от близък приятел на среща на сляпо през 2013 г., докато Харис изпълнява длъжността главен прокурор на Калифорния. Двамата сключват брак през следващата година. Две години по-късно Харис е избрана за член на Сената на САЩ. След това тя става първата чернокожа и южноазиатска жена, избрана за вицепрезидент. 

Тя е първата жена вицепрезидент. Много се гордея с нея. И мога да направя това, което, надявам се, правят много хора, за да подкрепят съпруга/съпругата си и да му/й дадат възможност наистина да успее. А ние се нуждаем от повече силни, влиятелни жени в правителството. И имаме нужда от силни и влиятелни жени в бизнеса.

Doug Emhoff, Second Gentleman (архив 09.03.2021 г.)

Емхоф се отказва от доходоносна длъжност като адвокат по развлекателни дейности и интелектуална собственост, за да избегне конфликт на интереси, след като Харис става вицепрезидент, но след преместването си във Вашингтон работи като гост- професор по право в университета „Джорджтаун“. Той е и първият еврейски съпруг на президент или вицепрезидент. Той поставя мезузи на стълбовете на вратите на резиденцията на вицепрезидента, помага за съставянето на първата национална стратегия за борба с антисемитизма и е ръководил празненствата по случай Пасха в Белия дом. 

Срещнах се със заинтересованите страни. Срещнах се с държавни служители. Срещнах се с еврейски лидери и лидери на други вероизповедания, за да изградим междуобщностна солидарност за борба с тази омраза, защото тази омраза е насочена срещу всички нас, тя е отрова, която протича през нашите системи, и всички ние трябва да се обединим, за да я изкореним.

Дъглас Емхоф, втори джентълмен на САЩ

През последните повече от три години Емхоф демонстрира умение да определя ролята на първия втори джентълмен в страната. Той е посетил 37 щата и 14 държави като втори джентълмен и е свикнал да пътува из страната, за да популяризира политиката на съпругата си и постиженията на администрацията на Байдън.