Свят

Д-р Мартин Табаков: Има основания да говорим за допълнителна ескалация на конфликта в Близкия изток

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Продължават обстрелите между Израел и "Хизбула" на фона на ново напрежение между еврейската държава и ООН. Ситуацията в региона коментира полиотологът и международен анализатор д-р Мартин Табаков.

"Боя се, че предпоставките са по-скоро в посока отдалечаване от спирането на огъня между Израел и "Хизбула", но има основания да говорим за допълнителна ескалация на конфликта. Окончателният отговор на този въпрос ще разберем едва тогава, когато видим какъв ще бъде и отговорът на Израел спрямо атаката, която понесе от Иран. Докато не сме наясно с това какъв ще бъде този отговор на Израел, можем само да спекулираме. Но ако този отговор се случи, той ще има свое военно измерение и на базата на целите, които ще си постави, вече ще можем да говорим дали ще наблюдаваме допълнителна ескалация към вече наличната такава", обясни д-р Табаков.

"Това, което казват журналистите от Израел, е, че вече са обмислени, посочени, избрани целите, които Тел Авив ще таргетира на територията на Иран. Можем само да догаждаме кои точно ще са те. Има няколко опции. Най-логичната и най-закономерната цел ще бъдат военни бази в Иран", заяви той.

"Първо, има много интезивна комуникация между Тел Авив и Вашингтон, какво трябва да бъде таргетирано. И свидетелствата са в посока на това, че американците се опитват да направят каквото зависи от тях, да ограничат мащаба на този отговор. Тоест, ако Израел в крайна сметка не таргетира петролни инсталации, например, на Иран, това ще е включително вследствие на натиска, който са оказали американците. Защото индикациите бяха, че Израел мисли своя отговор по-мащабно, отколкото биха желали от Вашингтон", допълни д-р Табаков.

 

Целия разговор вижте във видеото.