Европа

Д-р Бисер Банчев: Постиженията на Берлинския процес не са достатъчно изразителни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

 Дипломацията разполага с доста широк инструментариум, които понякога не приемат нееднозначно. Берлинският процес е много характерен пример за това, той е достатъчно популярен и привлича внимание, но от друга страна е достатъчно объркващ, както за тези, които участват в него, така и за наблюдателите.  Това каза в ефира на Euronews Bulgaria д-р Бисер Банчев от Института по Балканистика към БАН. 

Според него това е форматът, който показва на протоколно ниво желанието на Европейския съюз някога, в по-близка перспектива Балканите да станат членове.

От друга страна обаче това, което беше подчертано и от нашия министър-председател е, че практическите преговори за присъединяване се развиват индивидуално с всяка страна и отчитат индивидуалния напредък. Днес видяхме един успешен пример с Албания, която успя да покрие първоначалните критерии за това.

Д-р Бисер Банчев обясни, че общата перспектива би могла да се впише в различни конфликтни ситуации и войни, но основно е свързана с тезата, че Европа не би могла да бъде цяла без Балканите.

„Интересен беше моментът, в който възникна Берлинският процес, това беше през лятото на 2014 г., след събитията в Крим, когато Европа разбра, че на източната ѝ граница има сериозен проблем, а кандидатите трябва да получат едно послание. Постиженията на Берлинския процес обаче не са достатъчно изразителни или поне не изразяват пълното желание на хората от Западните Балкани“, коментира още д-р Банчев.   

Целия разговор вижте във видеото.