Европа

ЕС дава зелена светлина на Албания за отваряне по първия клъстер от предприсъединителните преговори

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Първата стъпка към присъединяването на Албания към ЕС е отварянето по първия клъстер от предприсъединителните преговори. Основи, включително следните области и преговорни глави:Функциониране на демократичните институции: Реформа на публичната администрация, Съдебна власт и основни права, Правосъдие, свобода и сигурност, Обществени поръчки и Финансов контрол.

След въвеждането на преработената методология за преговорите за присъединяване през 2020 г. преговорните глави са разделени на шест тематични групи: основи, вътрешен пазар, конкурентоспособност и приобщаващ растеж, зелена програма и устойчива свързаност, ресурси, селско стопанство и сближаване, и външни отношения.

Преговорите по клъстера „Основи“ се откриват първи и се закриват последни. Напредъкът по този клъстер ще определи общия темп на преговорите.

Албания и Република Северна Македония трябваше да започнат заедно преговори за членство, но това стана невъзможно, след като режимът на македонския премиер Християн Мицкоски отказа да изпълни условията, заложени в преговорната рамка.

Поради тази причина в края на септември Брюксел взе решение да раздели двете държави.

Албания подаде молба за членство в ЕС на 24 април 2009 г. На 9 ноември 2010 г. Европейската комисия представи становището си относно кандидатурата на Албания за членство в ЕС. Комисията излезе с оценка, че за да започнат официални преговори за присъединяване, Албания трябва да отговаря в необходимата степен на критериите за членство, и по-специално да изпълни 12 ключови приоритета, посочени в становището. Приоритетите включваха завършване на основните стъпки в реформата на публичната администрация, приемане и прилагане на стратегия за реформа на съдебната система, засилване на борбата с организираната престъпност, постигане на солидни резултати в борбата с корупцията и укрепване на защитата на правата на човека. През октомври 2012 г. Европейската комисия препоръча на Албания да бъде даден статут на страна кандидатка, при условие че бъде завършено прилагането на ключови мерки в областта на реформата на съдебната система и публичната администрация и бъде преразгледан парламентарният процедурен правилник. Албания получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през юни 2014 г.