Политика

Ивайло Калфин: Разделянето на Северна Македония и Албания е много лоша новина за съседката ни

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Финалът на 50-ото Народно събрание, какво ще последва след изборите на 27 октомври, ще има ли възможни коалиции след тона, който поддържат партиите и поредната жега в отношенията между София и Скопие коментира в ефира на "Добро утро, Европа" Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, бивш социален и външен министър, както и евродепутат.

"Разделянето между Република Северна Македония и Албания е много лоша новина за нашата съседка и някой трябва да носи отговорност вътрешнополитически за нея. Тази отговорност трябва да се търси вътре в скопските институции. Вината не е в България. Има много ясен план. Той е добре артикулиран и пред македонските власти какво трябва да се случи. Едното от тези неща е да се самоограничат в обвиненията към България, а те не могат да го преодолеят това. Включително след изборите се увеличи агресията към България, така че трябва да си свършат домашното", заяви Калфин.

Той обясни,че никой няма интерес от това процесът на европейска интеграция да не върви добре, отночително с нашите съседи.

"Как може да се оцени работата на едно Народно събрание, което не произведе нищо освен скандали, грозни сцени, липса на уважение към институциите. Нито успя да създаде правителство, нито успя да създаде крайно управление на държавата. Това е ролята на Народното събрание. С тези срамни сценки от последния ден на парламента, според мен с още една трета ще паднат гласуващите", отбеляза Калфин.

"Тогава, когато самите депутати нямат отношение към институцията, в която са ги изпратили хората да работят, аз не виждам какво уважение чакат към тях да има, който и да било в държавата", допълни той.

"Същите тези партии ще могат да спечелят елементарно доверие на хората, ако си свършат работата и създадат мнозинство. Като това мнозинство, за да бъдат убедителни, трябва да се основава на коалиционно споразумение, на споделена отговорност, на ясни цели, които си поставя едно бъдещо правителство. Това е решението, ако говорим за някаква политическа логика и здрав мисъл и грижа за държавата. Страх ми е, че след седем поредни избори без никакъв резултат, все по-трудно можем да говорим за някакъв здрав разум в тези хора, които се явяват на избори", коментира Ивайло Калфин.

 

Целия разговор вижте във видеото.