Европа

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер с апел към избирателите: Блокирайте крайната десница

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Karl Nehammer Ap Снимка: AP архив

Австрийската Народна партия проведе последен митинг от кампанията преди изборите в неделя.

Нейният лидер и канцлер на Австрия Карл Нехамер предупреди избирателите, че трябва масово да подкрепят неговите консерватори. България също следи с интерес развоя на битката, тъй като именно Австрия е страната, която блокира пълноправното ѝ членство в Шенгенското пространство.

Има голям залог на тези избори. Вие, дами и господа, го държите в ръцете си. На 29 септември вашият глас ще бъде преброен. Моето разбиране за демокрация не изключва партиите сами по себе си, но съм дал ясно да се разбере с кого не е възможно да се състави отговорно, жизнеспособно правителство. Настоящият лидер на Партията на свободата не отговаря на тези критерии. Изключвам го от уравнението.

Карл Нехамер – канцлер на Австрия

Въпреки че социологически сондажи сочат оспорвана надпревара, крайнодясната Партия на свободата може да спечели неделните парламентарни избори в Австрия, възползвайки се от тревогите на избирателите за имиграцията, инфлацията и войната в Украйна.

Херберт Кикъл, бивш вътрешен министър, който ръководи Партията на свободата от 2021 г, обяви желанието си да стане канцлер на Австрия.

В речите си Кикъл е използвал термина "Канцлер от народа", който е бил в обращение и при нацистите, за да опишат възхода на Хитлер. Кикъл отхвърля тези сравнения.

Но за да постигне целите си, той ще се нуждае от коалиционен партньор, а от Народната партия изключиха да си сътрудничат с крайнодесните.

Последните проучвания сочат победа за Партията на свободата с 27%, Народната партия на канцлера Нехамер е втора с 25 на сто, а Социалдемократическата партия е на трето място с 21 на сто.