Европа

Службите в Австрия регистрират ръст на заплахите за сигурността

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Трети тийнейджър беше арестуван при осуетения терористичен заговор срещу концертите на Тейлър Суифт във Виена. Това развитие не се смята за изолирано събитие, а като част от по-голям модел, според експерти по сигурността. Надига се ново поколение млади джихадисти в резултат на онлайн радикализацията и то представлява голяма заплаха за Европа.

Това е част от по-голям модел, който се разви много бързо през последните 10 месеца, но който остана почти незабелязан. През тези 10 месеца имахме 6 успешни атаки, извършени от джихадисти в Западна Европа, освен това имаме 21 опита за атаки или осуетени такива. Общо 27 извършени или планирани атаки в Западна Европа. Това е 4 пъти повече, отколкото през 2022 г.

Петер Нюман – експерт по тероризма

Службите за сигурност в Берлин са съгласни с това заключение. Германската криминална служба регистрира увеличение на заплахите в последните две години. Терористичните организации се опитват да вербуват повече членове онлайн.

Това е много опасно, защото различните канали им внушават, че е тяхно задължение не само да се убедят в тези идеи, но и да ги превърнат в действия, т.е. да нападат хора, до водят война. Всеки, който е радикализиран и вдъхновен от различните идеологически движения, е потенциален убиец.

Муса ал Хасан – основател на организация за дерадикализация

Австрийската полиция разпитва трима задържани за планираното нападение срещу концертите на Тейлър Суифт. Според информация на разследващите, заподозрените са планирали самоубийствена атака.