Европа

Разследват четирима души за готвената атака срещу концерт на Тейлър Суифт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това е гледката на едно празно място – то трябваше да бъде изпълнено с фенове на Тейлър Суифт, но нямаха този късмет, защото три концерта на поп звездата в Австрия бяха отменени поради терористична заплаха. Двама души планирали атаки с ножове и самоделни взризви устройства извън стадион „Ернст Хапел“.

Разследващите разпространиха снимка на основния заподозрян – 19-годишен младеж с корени от Република Северна Македония. На тях е облечен с тениска с логото на „Ислямска държава“. Той се бил заклел във вярност в сегашния лидер на терористичната групировка. В дома му били открити оръжия и химикали.

Арестуваният поддръжник на „Ислямска държава“ е обявил ясно своето ислямистко мислене в социалните си профили. Погълнал е голямо количество пропаганда. Чел е за производството на бомби, за материалите, необходими за конструирането на взривно устройство.

Омар Хайджауи-Пирхнер – директор на Австрийската служба за разузнаване

Радикализиралият се младеж е имал намерение да убие колкото се може повече хора с мачете и с взривните устройства, които конструирал.

Вторият заподозрян, 17-годишен австриец, е бил арестуван близо до стадиона, той е бил служител в компания, предоставяща услуги в района на съоръжението.

Още двама младежи – на 17 и на 15 години – също са били задържани във връзка с осуетения заговор.

Десетките хиляди фенове на Тейлър Суифт бяха разочаровани, че няма да гледат своята любимка, но разбираха, че мерките за сигурност са необходими.

Много е тъжно, че това е светът, в който живеем и че това се случва точно сега. Защото този концерт трябваше да бъде безопасно място за всички.

Анна-Мария – почитателка на Тейлър Суифт от България

Организаторите на концерта заявиха, че са очаквали около 65 000 души на стадиона и още 30 000 извън него. Самата Тейлър Суифт не е коментира отменените си концерти.