Цвят

Австрия отчита голяма загуба в масите на ледниците

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Учените и хидролозите, които изследват ледниците в австрийския град Залцбург, твърдят, че тази година природните чудеса отново губят сериозна маса и размери.

 

Ако имаме същите нива на топлина като днешните, с 8 до 9 часа слънцегреене, ледникът ще загуби около десет сантиметра височина.

Бернхард Загел, специалист по ледниците

През последните 25 години ледникът Щубахер Зонбликкес в Австрия е загубил половината от масата си. Там, където преди е имало лед с дебелина десет метра, сега има гола скала. Изследователите казват, че ако тенденцията се запази, е само въпрос на време ледникът да изчезне. Това обаче се отнася и за ледници на други места.

 

Предполагам, че след десет години вече няма да можете да видите ледник. Може би все още ще виждаме малки участъци лед. Но въз основа на това, което знаем много добре за геометрията на ледника, всъщност можем да кажем това с голяма сигурност. И това не се случва само с този конкретен ледник, а и с много други. Ледници, които достигат до 3000 метра в Австрия. Едва ли ще ги има след 15 години.

Бернхард Загел, специалист по ледниците

Според научните изследвания ледниците са ледени маси, които се образуват от сняг и лед, които се уплътняват в продължение на векове и след това бавно текат по сушата. Тяхното бързо топене е един от най-забележителните признаци на предизвиканото от човека изменение на климата, като ледниците по света бързо се отдръпват. Експерти от съседна Швейцария заявиха по-рано тази година, че страната през 2023 г. са изчезнали 4% от общия обем на ледниците, което е вторият най-голям спад за една година след спада от 6% през 2022 г.