Икономика

Климатичните промени: Лозари в Тоскана събират грозде седмица по-рано

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Събирането на реколтата е в разгара си във винарска изба Монтеверо, в подножието на Капалбио, близо до Гросето. Но събирането на грозде е трудно, особено под силното италианско слънце. Тази година берачите започнаха да прибират реколтата през първите две седмици на август, около седмица по-рано от средното за последните години. Топлинната вълна, обхванала Италия през последните седмици, изпепели не само туристите и жителите на големите градове, но засегна и календара за прибиране на реколтата на целия полуостров.

 

Всяка година се увеличава рискът от недостиг на грозде във винарните. Вече сме свикнали да казваме, че добрата година е тази, която ни позволява да имаме пълна реколта. Проблемът е в климатичните промени, които много често застрашават цялото производство в рамките на няколко минути. Така например силните градушки могат напълно да компрометират работата за една година.

Симоне Кастели, председател на секцията в Гросето на Coldiretti (основната асоциация на земеделските производители в Италия)

От средата на юли субтропичният африкански антициклон се разпростира върху целия басейн на Средиземно море, като задвижва горещи въздушни маси от Северна Африка. Горещините достигнаха и Маремма, област в южната част на Тоскана, като температурите в някои райони достигнаха 41 градуса по Целзий.

През последните няколко дни температурният диапазон - разликата между максималната дневна температура и минималната нощна температура, която е толкова важна за нас, лозарите - също намаля.  Много неща ще зависят от времето. По традиция след 15 август започват да се появяват първите гръмотевични бури, времето се променя и часовете на слънчево греене намаляват.

Симоне Кастели, председател на секцията в Гросето на Coldiretti (основната асоциация на земеделските производители в Италия)

Голямото разнообразие на вина винаги е било възможно благодарение на специалните характеристики на почвата и климата, благоприятствани от близкото присъствие на море, планини и хълмове, с никога не твърде сурова зима и меко лято. През последните години обаче това равновесие е нарушено от все по-нестабилния климат с горещи лета, внезапни гръмотевични бури, а през някои години и с оскъдни валежи.