Свят

Климатичните промени: Ускорява се топенето на леденото поле Джуно в Аляска

От Euronews България Euronews България

Ускорява се топенето на леденото поле Джуно в Аляска, където се намират повече от хиляда ледника. Това установиха учени от Нюкасъл в Англия.

Леденото поле на Джуно се състои от много ледници, които се съединяват в средата и образуват това ледено поле. Установихме, че то се свива 5 пъти по-бързо, отколкото през периода 1948-1979 г.

Бетани Дейвис, глациолог

Изследователите внимателно проследяват нивата на снега в ледената площ от близо 1500 кв км. Според проучването скоростта на топене се ускорява преди около 10 години. Топенето е толкова бързо, че потокът от лед във вода е средно около 50 000 галона всяка секунда. Учените обвиняват за това изменението на климата.

Това, което се случва, е, че с промяната на климата зимите стават по-къси, а летата - по-дълги. Имаме по-дълъг сезон на топене.

Бетани Дейвис, глациолог

Белият сняг и ледът отразяват слънчевата топлина, а тъмните скали я поглъщат, което прави земята по-топла и топи повече сняг.

„Голяма част от този лед се намира в ледените полета. Въпреки че някои от тях са по-високи от Джуно, с очакваното затопляне на климата и те ще преминат тази необратима критична точка. И това ще продължи да ускорява темповете, с които се покачва нивото на морето“, казва глациологът Бетани Дейвис.

Аляска има един от най-големите обеми лед сред всички страни в света. Това я прави уязвима, тъй като климатът продължава да се затопля заради нарастващите емисии на парникови газове.