Европа

Учени събират данни от ледник в Италия преди да се разтопи напълно

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Италиански учени са на експедиция в Апенините, където събират данни от ледника Калдероне. Те са в истинска надпревара с времето, защото ледникът скоро ще се разтопи – процес, който се ускорява заради промените в климата.

Най-южният ледник в Европа се казва Калдероне в централна Италия. Той се намира под най-високия връх на Апенините, но по последни данни бързо се топи. Затова и екип учени провеждат специална акция по изучаване на ледника преди да е станало прекалено късно.

 

Опитваме се да погледнем навътре в земята, да изучаваме леда, дебелината и дълбочината на леда, но без да правим сондажи. Това са неинвазивни методи, които се наричат геофизика. Прилича на клиничната диагностика, когато се прави скенер. Просто се вглеждате в тялото си, без да влизате вътре в него. Тук искаме да направим същото, като използваме някои инструменти, например електромагнитометър, който генерира магнитни полета и се опитва да търси реакцията на земните недра.

Джакопо Боага, учен от университета в Падуа

Слоевете лед, от които се състои ледникът, могат да бъдат на десетки хиляди години и съдържат информация година по година за историческите климатични условия, включително за състава на атмосферата, температурните колебания и видовете растителност, които са били налице.

След допълнителен анализ материалите ще бъдат консервирани в бъдещ антарктически склад като част от проекта. Става дума за естествен фризер, който позволява съхранение при -50 градуса по Целзий и се изгражда на френско-италианската станция "Конкордия". Според Италианския национален съвет за научни изследвания, ако температурите продължат да се повишават със сегашните темпове, до 2100 г. всички ледници на височина под 3600 м ще изчезнат. Според експертите ледникът Калдероне, който се намира на 2700 метра надморска височина, може да се разтопи много по-рано - до 2050 г., ако не се приложат мерки за ограничаване на изменението на климата.