Общество

Откриха в България картина на Джаксън Полък за € 50 млн. (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Polak Pic Картината на Джаксън Полък „Номер 5, 1948“ е най-скъпо продаденото платно - 140 млн. долара. Снимка: Фейсбук

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол, съобщи БНР.

Операцията e била проведена в София, Атина и на остров Крит и е насочена срещу трафика на културни ценности. На прицел била дейността на конкретна организирана престъпна група, цитира БНР свои източници, близки до разследването.

Именно в рамките на акцията е открита и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестният художник. А експертизата установила, че става дума за оригинал на Джаксън Полак от 1949 г.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори, добавя още БНР. 

Разследването

По-късно днес от Софийска градска прокуратура съобщиха, че в хода на разследване картина, "за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство" по започнатото вече дело, свързано с вещно укривателство.

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана, посочват от СГП.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Наблюдаващият прокурор в СГП незабавно предприе необходимите действия в рамките на своята компетентност за установяване на всички факти и обстоятелства по случая. Дадени са подробни указания, които предстои да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината, допълват от прокуратурата.

Джаксън Полък е един от най-признатите американски художници в абстрактния експресионизъм, който прави изкуството си чрез рисуване с капкова техника и течни бои. Роден е през 1912 година и умира сравнително млад през 1956-а в автомобилна катастрофа.

Негова е най-скъпата продадена картина в света. През 2006 г. „Номер 5, 1948“ при наддаване на търг достига 140 млн. долара.