Култура

Изкуството на Рембранд: Картина за милиони се съхранява в малка църква във Франция

От Euronews България Euronews България

Картина на Рембранд беше върната на френска църква след десетилетия. Платното на нидерланския художник - "Христос на кръста" - е на 4 века и се оценява на милиони евро. 

Това лято Югозападна Франция е важна дестинация за любителите на изкуството. Църква в сърцето на общината Ма д'Ежане си върна ценно притежание - 400-годишна картина на нидерландския художник Рембранд.

Много е специално да се види тази картина. Изключително е, че е тук, на място с 1500 жители. Картината е купена от военен офицер, служил при Наполеон, в Дюнкерк през 1804-та. Година по-късно той дарява картината на енорията ни, защото е роден тук.

Арно Пети, член на градския съвет

Картината "Христос на кръста" с размери 100 на 73 см струва милиони евро. Била е в църквата в продължение на 200 години. През 2011-а е дадена на Лувъра в Париж, а след това е изложена временно в Бордо.

Картината е в трезор с подсилени стъкла. Има и охранителни камери и аларма. Освен това следим температурата и влажността.

Арно Пети, член на градския съвет

През 1959 г. експерти откриват, че картината е автентична, след като виждат инициалите на Рембранд и годината на нейното създаване - 1631-ва.