Цвят

Най-големият айсберг в света се раздвижи за първи път от 30 години

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-големият айсберг в света се откъсна от океанското дъно за пръв път от 30 години. Задвижван от силни ветрове и океански течения, през последните месеци айсбергът А23 преминава покрай северния край на Антарктическия полуостров.

В навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата, главният секретар, Антонио Гутериш, отиде на посещение в континента за да наблюдава напредваща ситуация.

Вече има много учени, които твърдят, че достигаме критичната точка, в която Гренландия и Западна Антарктида ще загубят ледената си маса. Трябва да действаме незабавно.

Антонио Гутериш, главен секретар на ООН

Топенето на леда е причинено от повишаващите се температури на въздуха и океана. Замръзналият континент играе важна роля в регулирането на климата, защото отразява слънчевата светлина и задвижва основните океански течения.

Според проучване от миналия месец затоплянето на Земята се е увеличило до степен, до която ледената покривка ще претърпи неизбежно топене. Това ще се случи независимо от опитите на света за намаляване на емисиите на газовете, увеличаващи температурата на планетата.

Това, което се случва в Антарктида, не остава само там. То променя начина, по който се движат топлите течения, което оказва влияние върху наводненията, бурите и всички други ситуации, които създават хаос по целия свят.

Антонио Гутериш, главен секретар на ООН

Учените следят отблизо ситуацията с А23. Ако айсбергът достигне Южна Джорджия и се закрепи за нея, той може да предизвика проблеми за милионите животни, които обитават острова.