Европа

Глетчерите в Австрия ще изчезнат до 45 години

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Австрийските ледници ще изчезнат след 45 години. За това предупреди в последния си доклад Австрийската алпийска асоциация.

След 40 до 45 години цяла Австрия ще бъде почти без лед. Възможно е да има остатъци, например ледника Глокнер или райони в долината Питцтал.

Андреас Келерер-Пирклбауер, ръководител на службата за измерване на ледници

Докладът описва подробно бързото свиване на 93 ледника в Австрия през последните две години, като най-големият Пастерце се е отдръпнал най-много - с над 203 метра.

На второ място е глетчерът Реттенбах в Тирол, който е загубил 127 метра лед. От 93-те ледника, наблюдавани в периода 2022-2023 г., само един не се е свил допълнително.

За да се спасят ледниците трябва още сега да започнат да се образуват снежни запаси в по-високите им части. Но този процес има нужда от десетилетия, за да се осъществи. Вече нищо не може да се направи.

Герхард Либ, ръководител на службата за измерване на ледниците

Алпийската асоциация иска нейният доклад да бъде разчетен като „предупредителен сигнал“ за политиките в областта на климата. Експертите твърдят, че съществуването на ледниците се дължи изцяло на запасите от миналото.

Глетчерите са маси,образувани от сняг и лед, които се уплътняват през вековете и след това бавно текат по сушата. Тяхното топене е един от най-забележителните признаци на предизвиканото от човека изменение на климата.

Експерти от съседна Швейцария заявиха през септември, че в страната през 2023 г. са изчезнали 4% от общия обем на ледниците, което е вторият най-голям спад за една година след спада от 6% през 2022 г.