Европа

Изменението на климата заплашва хабитатите на мигриращите птици в Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От горещите ландшафти на Северна Америка до по-хладните зони в Северна Европа, мигриращите птици разчитат на равнинни терени с ниска растителност, които им предлагат възможност за почивка в дългия път към местата за размножаване. Но повишаването на температурите е голям проблем за тези деликатни екосистеми.

Когато една жизненоважна връзка в тази верига отслабва, следващата придобива по-голямо значение.

Мигриращите видове, особено птиците, изминават огромни разстояния. Когато приложим промените в климата върху това, натискът става ясен. В кой момент тези хабитати стават твърде горещи и за мигриращите, и за местните видове?

Нийл Листър – еколог от "Крайбрежия и зони с ниска растителност в Съфолк и Есекс"

Нови данни от службата за изменението на климата "Коперник" показват още по-високи температури на повърхността на Земята тази година в сравнение с миналата, придружени от значителен скок в нивата на озона. Тези изменения поставят местообитанията в тресавищата и храсталаците под още по-силен натиск. Като естествена защита от горещите вълни, тези райони в Германия, Франция, Дания, Нидерландия и Великобритания, са основна спирка по маршрута на птиците. Но топлината засяга екосистемите, променяйки поведението на птиците, тъй като запасите от храна намаляват. Тазгодишните горещи вълни са довели до спад с 15% в популациите на някои птици.

 

Горската бъбрица едва се държи. Ако след дългото пътуване от Субсахарска Африка се натъкнат на влошени условия, ще видим ли отново тези птици? Съвместните усилия и споделеното знание са много важни.

Нийл Листър – еколог от "Крайбрежия и зони с ниска растителност в Съфолк и Есекс"

Преди Брекзит Листър е ръководил проект, финансиран от ЕС, за трансгранично опазване на видовете.

Винаги е хубаво да знаете, че контактите остават, каналите за комуникация са все още отворени и съвместният начин на работа не е напълно загубен.

Нийл Листър – еколог от "Крайбрежия и зони с ниска растителност в Съфолк и Есекс"

Докато изменението на климата се отразява все повече върху тези зони, запазването им, както и на биоразнообразието в тях, се превръща в основен фокус за природозащитниците в Европа.