Цвят

Някои хищни птици в Африка се срещат все по-рядко

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хищните птици в Африка обитават различни части на континента, а сред тях са бойният орел и т.нар. птица секретар. През последните години обаче тези видове се срещат все по-рядко.

Хищните птици не намаляват само извън защитените територии. Установихме, че доста голям брой от тях - особено орли и лешояди - намаляват и вътре в защитените територии. Така че, в Африка виждаме, че някои от защитените зони не предпазват видовете. Или не са достатъчно големи, или се управляват неправилно, с което популациите на птиците спират да съществуват.

Дарси Огада, природозащитник и директор в Peregrine Fund

Проучване, публикувано тази година в списание Nature Ecology & Evolution, отбелязва две предизвикателства пред големите хищни птици - все по-ограничени местообитания, както и повишена зависимост от защитените зони, които според учените не са достатъчно безопасни.

Отнема около 5 до 7 години за достигане до полова зрялост. Двойките имат по едно яйце на всеки две години, което означава, че при преследване може да не се върнат.

Саймън Томсет, директор в Soysambu Raptor Center

Хищните птици предпочитат високи точки, които биха ги улеснили да видят много лесно плячката си. И тези високи точки включват стълбове и електропроводи, така че когато се настанят върху тях, са изложени на риск от токов удар.

Стивън Гитеня, ветеринарен техник

Специалистите посочват, че африканските грабливи птици, които са активни през деня, са особено уязвими, като над две трети от изследваните видове са застрашени на глобално ниво.