Свят

Състезанията с пойни птици процъфтяват в Гвиана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В края на всяка седмица собственици на пойни птици от Гвиана се събират, за да покажат с гордост как могат да пеят техните пернати любимци. Състезанията по бързо надпяване имат вековна традиция. Мъжки чинки се поставят в клетки една срещу друга, а съдии броят звуците, които те издават в рамките на 5 минути. Печели тази птица, която достигне 50 чуруликания за това време, или ако то е изтекло – която има повече чуруликания.

Много гвианци, с различни професии, възприемат обучението на малките птички като хоби.

Птиците за мен са донякъде терапия, не ги отглеждам само за състезания. Всеки ден очаквам с нетърпение да се грижа за тях.

Райън Будху – собственик на птици

Будху е спечелил повече от 1000 състезания, откакто е започнал да участва преди 25 години.

За човешкото ухо е почти невъзможно да различи коя птица какъв звук издава. Но за опитните собственици песните са ясни.

Това е по-скоро цивилизовано подсвиркване. Приучаваме птиците да чуруликат по определен начин и след това ги изправяме да се състезават.

Тери Евънс – шофьор на автобус

В търговията с тези изкусни певци от птичия свят има много пари. Цената им започва от 75 долара за обикновена чинка и достига до 10 000 долара за шампиони от състезанията. Понеже търсенето е голямо, много от птиците се внасят контрабандно от чужбина като Ню Йорк, например, където гвианската диаспора също организира надпревари.