Европа

Център за лечение на хищни птици в Хърватия привлича хиляди туристи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Резерват в Хърватия се грижи за ранени, болни и изтощени хищни птици. След като се възстановят напълно, служителите ги пускат обратно в природата. Центърът се намира близо до град Шибеник. Той е създаден от доброволци и е обект на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Моята работа е да подготвям птиците за самостоятелен живот в природата. Хората ме описват като говорещия с птиците. Не е точно така. Аз ги подготвям за завръщане в дивата природа. Това е сложна задача. Една птица трябва да се страхува от хората, да се научи да се храни сама и да стане добър летец. Моята работа е да направя всичко, което е по силите ми, за да й дам шанс да оцелее в дивата природа.

Емилио Менджушич, съосновател на центъра

През лятото центърът е отворен за посещения. Гостите могат да научат повече за хищните птици, да ги подържат и хранят. Всяка година центърът се грижи за около 180 екземпляра. Има и постоянни обитатели, които по различни причини не могат да оцелеят в природата. Те демонстрират на посетителите различните навици и умения на своя вид.

Презентацията ни хареса. Да видиш птиците отблизо беше красиво. Това не е просто зоологическа градина, а място, където помагат на животните да се възстановят и да се върнат в дивата природа. Наистина е интересно и по-различно от повечето туристически забележителности край морето.

Джо Мизерак, посетител от САЩ

Екипът на центъра включва ветеринарни лекари, експерти и ентусиасти, които да помагат в грижите. В началото центърът е бил изцяло финансиран от входната такса за посетители. Преди повече от десет години, обаче хърватското правителство започва да финансира дейностите на резервата.