Свят

Ново проучване: Учени изследват изменението на климата чрез камъни

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Проучванията на скали в Шотландия, извършени от изследователи от Университетския колеж в Лондон (UCL), дават ключови сведения за Ледената епоха. Това е период от време, когато планетата Земя е била покрита единствено със сняг и лед. Това е едно от двете големи застудявания, настъпили през криогенния период. А това се е случило преди близо 720 милиона години. 

Земята е била в някои доста екстремни климатични състояния в миналото, независимо дали става дума за екстремно застудяване или дори за екстремно затопляне. По-доброто им разбиране ни помага да прогнозираме бъдещето и да предвиждаме как нашият климат ще реагира на нещата, които правим днес.

Елиас Руген, докторант в Университетския колеж в Лондон

Едно от образуванията, намиращо се на шотландските острови, наречени Гарвелахи, е уникално, тъй като има открит участък, който показва прехода към Ледената епоха от предишна по-топла и тропическа среда. В други скали, образувани по подобно време, като тези в Северна Америка и Намибия, този преход липсва. В продължение на милиарди години преди този период животът се е състоял само от едноклетъчни организми и водорасли. След този период обаче формите на живот еволюират, за да станат подобни на днешните животни.

Според професор Шийлдс откритията могат да хвърлят светлина върху несигурността на изменението на климата.

 

Има много неща, които не знаем за функционирането на нашата климатична система. Как Земята може да изпитва такива екстремни климатични промени? Например студеното време е могло да се запази в продължение на милиони години. Но след Снежната Топка Земята получава пълен обрат в климатичната ни система. И тези крайности трябва да бъдат включени в климатичните модели. 

Греъм Шийлдс, професор по химична геология в Университетския колеж в Лондон

Изследването е публикувано в списанието на Геоложкото дружество в Лондон.