Икономика

Заради климатичните промени: Учени разработват алтернативи на какаото

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Climate Change Cacao

Изменението на климата засяга дъждовните гори, в които се отглеждат изключително чувствителните какаови зърна. Компании разработват заместители на какаото и проучват алтернативни начини за отглеждането му. Американска компания, базирана в Калифорния, отглежда какао от клетъчни култури в съоръжение в Уест Сакраменто, като планира да започне да продава продуктите си през следващата година.

 

Ние откриваме рядък и желан вид какао. След това вземаме разрез от какаовото зърно, поставяме го върху плоскости и стимулираме клетките на какаото да растат и да се делят. И след определено ниво на растеж можем да ги съберем и превърнем в шоколад.

Алън Пърлщайн, главен изпълнителен директор на "California Cultured"

Пазарът на шоколад в САЩ и Европа е огромен, като продажбите му ще надхвърлят 25 млрд. долара през 2023 г., според Националната асоциация на производителите на сладкарски изделия. Много предприемачи залагат на това, че търсенето ще нараства по-бързо от предлагането на какао. Дружествата се стремят да увеличат предлагането на алтернативи.

Цената на какаото се повиши по-рано тази година поради търсенето и проблемите с реколтата в Западна Африка, дължащи се на болести по растенията и промени в климатичните условия. Регионът произвежда по-голямата част от какаото в света. Според експерти, обаче, само 4 процента от какаото се консумира там.

 

Изменението на климата оказва влияние върху шоколадовата индустрия, като прави времето твърде топло за развитието на много видове. И това води до огромни спадове в добивите по целия свят.

Алън Пърлщайн, главен изпълнителен директор на "California Cultured"

Стремежът за производство на какао на закрито в САЩ идва след като други продукти, като пилешкото месо, вече са отглеждани в лаборатории. Според разработчиците на какаови алтернативи това показва, че потребителите са готови да опитват нови неща.