Европа

Опозицията в Албания протестира и настоява за служебен кабинет

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Привържениците на опозицията в Албания отново протестираха с искане правителството да бъде заменено от служебен кабинет преди парламентарните избори догодина. Консервативната опозиция обвинява лявото правителство, че е манипулирало предишни избори и че е узурпирало властта, в това число и съдебната система.

Демократическата партия на бившия премиер и бивш президент Сали Бериша организира протести в парламента миналата седмица, след като един от нейните депутати бе осъден за клевета и изпратен в затвора. Според демократите присъдата на техния съпартиец е политически мотивирана. Няколко хиляди протестиращи се събраха пред главната правителствена сграда в Тирана. След кратки сблъсъци с полицията те хвърляха коктейли „Молотов“.

Днес беше първият ден на гражданско неподчинение по улиците на нашата столица. 

Фламур Нока, генерален секретар на опозиционната Демократическа партия на Тирана

Пред парламента полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Посолството на САЩ предупреди своите граждани да не участват в протеста.

САЩ и Европейският съюз призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, като заявиха, че насилието няма да помогне на страната да се интегрира в 27-членния блок на ЕС. През 2020 г. ЕС реши да започне преговори за пълноправно членство с Албания.