Европа

Опозиционни депутати запалиха столове пред албанския парламент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Депутати от албанската опозиция нарушиха с изблици на агресия заседание на парламента, протестирайки срещу лишаването от свобода на техен колега поради обвинение в клевета.

Те хвърляха предмети по местата на председателя на парламента и министрите и запалиха столове, заявявайки, че присъдата на колегата им Ервин Салиани е политически мотивирана. Те призоваха за протести, които да блокират Тирана от следващата седмица.

Председателят на събранието Елиза Спиропали от Социалистическата партия заяви, че паленето на мебели е знак за „неуважие към гражданите, закона и институциите на демократичната държава“.

Опозиционната Демократическа партия на Албания от дълго време обвинява управляващата Социалистическа партия, че е узурпирала всички власти, включително съдебната, и организира масови протести срещу правителството от 2013 г насам.

Лидерът на демократите Сали Бериша, който е под домашен арест по обвинение в корупция, коментира, че този протест е началото на битката на опозицията за връщане във властта преди парламентарните избори през 2025 г.