Европа

След победата на крайната десница в Австрия: Очакват се трудности при съставянето на правителство

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

"Партията на свободата" постигна първата победа на крайнодясната партия на национални парламентарни избори в Австрия след Втората световна война. Тя изпревари управляващите консерватори, на фона на обществените тревоги породени от имиграцията, инфлацията, Украйна и други проблеми.

Съставянето на правителство ще бъде трудна задача, тъй като повечето партии досега открито отказват да си сътрудничат с Австрийската партия на свободата.

„Смятам, че успехът на Австрийската партия на свободата съдържа послание. И мисля, че това е и задача за управляващите партии - тези, които сега ще съставят правителство - да помислят какво са искали да кажат избирателите и каква трябва да бъде тяхната мисия“, споделя жителка на Виена.

„Това не беше изненада. Формирането на правителството със сигурност ще отнеме повече време, но мисля, че коалицията е ясна отсега. Тя ще бъде между Австрийската народна партия и Партия на свободата. Поне така мисля“, смята Андреас Вайс, друг жител на австрийската столица.

Социологът и политически анализатор Петер Хайкек смята, че успехът на Е фПеО се дължи на по-доброто ѝ позициониране в очите на избирателите, когато става въпрос за теми като миграцията и мерки срещу ковида по време на пандемията.Повечето от гласоподавателите, които Партията на свободата е спечелила, са дошли от управляващата Австрийска народна партия, но те не са нови за националистите.

„Няма нови гласоподаватели за ФПО. Канцлерът Себастиан Курц ги привлече по-рано да гласуват за консервативната Народна партия , а това са дясно -центристки и дори десни избиратели. А сега тези избиратели просто бяха върнати на Партията на свободата. Това е много мобилен сегмент от обществото", посочва Хайек.

Коалиционните разговори обещават да бъдат трудни, но според Хайек лидерът на ФПО Херберт Кикъл има добри възможности.

„Ако не успее да състави правителство с управляващата партия, той може просто да наблюдава борбите в другите възможни коалиции. Те или ще страдат от липса на места в парламента, или ще бъдат нестабилни, а както видяхме в Германия, една трипартийна коалиция не е детска градина“, казва още анализаторът.