Европа

Премиерът на Албания: Сделката с Италия за мигрантите ще бъде успешна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Албания няма да позволи на страни, с изключение на Италия, да пращат мигранти в приемни центрове на нейна територия. Това каза премиерът Еди Рама в интервю за Euronews.

Преди дни Великобритания прояви интерес към схемата, според която Италия трябва да прехвърли до 36 000 чужденци годишно в два приемни центъра в Албания, докато нейното правителство обработи техните молби за убежище.

Това е изключително споразумение с Италия. Ние обичаме всички, но с Италия имаме безусловна любов.

Еди Рама – премиер на Албания

Първите по рода си центрове за прием трябваше да отворят през пролетта на тази година, но срещнаха проблеми.

Схемата беше приветствана като „нестандартно мислене“ от председателя на Европейската комисия и набира популярност сред правителствата в ЕС. 15 държави-членки, начело с Дания, призоваха за възлагане на политиката за миграцията и убежището на външни изпълнители, за да се реши въпросът с растящия брой незаконни новопристигнали.

Премиерът Рама казва, че неговото правителство се опитва да предложи прагматично решение на въпрос, превърнал се в гореща политическа тема в Европа.

Когато решихме да сключим споразумението, го направихме въз основа на чувството за отговорност като съседи, като европейци. Разбира се, Албания не е в ЕС, но все пак сме европейци и това не може да ни бъде отнето. Така че, нова идея или не, иновативна или не, дали ще проработи или не, всичко това трябва да се провери в практиката. Но със сигурност е по-добре, отколкото просто да се борим идеологически с този проблем и да не правим нищо.

Еди Рама – премиер на Албания

Рама отрече, че това споразумение, възприемано като новаторско за решение на един от най-разделящите въпроси в ЕС, ще даде на Албания предимство в процеса по кандидатстване за членство в блока. Тирана чака от 10 години да се присъедини към Съюза.