Европа

Кметът на Брюксел пред Euronews: Няма да приемем мигранти, изпратени от Унгария

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Град Брюксел няма да приеме мигрантите, които унгарският премиер Виктор Орбан заплашва да изпрати там с автобус. Tова заяви кметът Филип Клозе в ексклузивно интервю за Euronews, добавяйки, че градът му няма да бъде „заложник на унгарското правителство“.

 

Тези автобуси няма да се приберат у дома и всъщност, според мен, те няма да напуснат Будапеща. Това наистина е провокация. Но нека бъдем много ясни: те първо ще трябва да преминат през други европейски граници, през нашите германски колеги и през нас самите. На линия беше белгийският министър-председател. Ние ще блокираме тези автобуси, ако те тръгнат. Но ми се струва, че това е провокация. Това не е начинът да се прави политика.

Филип Клозе, кмет на Брюксел

Планът на Орбан е в отговор на глобата от 200 млн. евро, наложена през юни от Съда на Европейския съюз на Унгария за неспазване на законодателството на блока в областта на убежището. На мигрантите ще бъде предложено „безплатно еднопосочно пътуване до Брюксел въз основа на тяхното доброволно решение“. Това заяви правителството в Будапеща. Европейската комисия заяви, че стратегията на Орбан е „просто неприемлива“ и е в контакт със страните по транзитния маршрут, за да гарантира, че автобусите ще бъдат блокирани, ако наистина ще напускат Унгария. Също така кметът на Брюксел остро разкритикува хода на Орбан, като дори постави под въпрос правото на Будапеща да председателства Съвета на ЕС.

 

Това не е начинът да се изгради Съюзът. Това, което ме притеснява, е кой ще председателства блока и не мисля, че те имат необходимия капацитет. Може би е време да се замислим дали Унгария наистина има капацитета да председателства Европейския съюз. Не мисля, че е така.

Филип Клозе, кмет на Брюксел

Според законодателството на ЕС мигрантите, които влизат в унгарските граници, имат право да поискат убежище в Унгария, като страна на първо пристигане.