Европа

Унгария е готова да предостави безплатни билети до Брюксел на мигранти

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Hungary

Антиимиграционното правителство на Унгария е готово да осигури безплатни еднопосочни билети до Брюксел за мигранти и лица, търсещи убежище, които се опитват да влязат в Европейския съюз. Това заяви началникът на кабинета Гуляш Гергели.

 

 

Ако Брюксел продължава да иска да наложи на Унгария регламент, който не дава възможност за задържане на мигрантите на границата, тогава ще предложим на всеки мигрант на унгарската граница доброволен безплатен транспорт до Брюксел. Ако Брюксел иска мигранти, то той може да ги получи. 

Гуляш Гергели, началник на кабинета на Виктор Орбан

Той направи изявлението в отговор на високите глоби, наложени на страната заради рестриктивната ѝ политика в областта на убежището. На Унгария й бе наредено да плати глоба в размер на 200 млн. евро за постоянно нарушаване на правилата на блока за предоставяне на убежище. В глобата е добавен и по 1 млн. евро на ден, докато не приведе политиките си в съответствие с правото на ЕС. Антиимигрантското правителство на Унгария е заело твърда позиция по отношение на хората, влизащи в страната, след като през 2015 г. в Европа влязоха доста над 1 млн. души, повечето от които бягащи от конфликта в Сирия. Страната изгради огради, защитени с бръснеща тел, на южните си граници със Сърбия и Хърватия и двойка транзитни зони за задържане на търсещи убежище на границата си със Сърбия.

Оттогава тези транзитни зони са затворени. ЕС обаче се противопостави на строгата система за предоставяне на убежище в Унгария и поиска от висшия съд на блока да наложи глоба на Будапеща за това. Орбан многократно е казвал, че Унгария няма да промени политиките си.