Европа

Унгария предлага на мигрантите директен превоз до Брюксел

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Антиимигрантското правителство на Унгария е разработило план за осигуряване на безплатно еднопосочно пътуване до Брюксел за търсещите убежище и мигрантите. Това е мярка, целяща да окаже натиск върху Европейския съюз да отстъпи от тежките глоби, наложени на страната заради рестриктивната ѝ политика в тази област.

Според позицията на Брюксел, ако нелегалните мигранти могат да се движат свободно на територията на Унгария, то те могат да се движат свободно и на територията на Европейския съюз. Така че нищо не им пречи да се качат на тези автобуси и да пътуват до Брюксел от Будапеща. С превозните средства могат да стигнат точно пред седалището на Европейската комисия. За нас защитата на южната ни граница е приоритет.

Бенце Ретвари, държавен секретар на Министерството на вътрешните работи

Нестандартното предложение за транспортиране на мигрантите с автобуси до Брюксел повтаря подобни стъпки, предприети по-рано от десни републикански губернатори в Съединените щати. То идва в отговор на решението на Съда на Европейския съюз от юни, който постанови Унгария да плати глоба в размер на 200 млн. евро за нарушаване на правилата на блока за предоставяне на убежище, както и по още един милион евро на ден, докато не приведе политиките си в съответствие с правото на блока.

Блокът се противопоставя на Будапеща за това, че принуждава хората, търсещи международна закрила, да пътуват до унгарските посолства в Сърбия или Украйна, за да кандидатстват за разрешение за пътуване. Това е нарушение на правилата на ЕС, задължаващи всички държави членки да имат общи процедури за предоставяне на убежище.

Правителството на националистическия министър-председател Виктор Орбан заяви, че ще заведе съдебно дело срещу ЕС във връзка с глобите, и поиска компенсация за милиардите, които според него е похарчило за защита на границите, включително за изграждането на огради, защитени с бръснеща тел, по южните граници със Сърбия и Хърватия.