Европа

Заради увеличен брой нелегални мигранти: Германия затяга граничния контрол

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Германия затяга граничния си контрол, като въвежда временни проверки на всички свои граници. Това обяви министър на вътрешните работи Нанси Файзер. За период от шест месеца ще бъде създаден временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания. Същите мерки вече са въведени на границите с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария.

Шенгенското пространство в Европа позволява свободно пътуване между страните членки. Въпреки това държавите имат право да въвеждат гранични проверки, ако смятат, че има заплаха за вътрешната сигурност.

Искаме да намалим още повече незаконната миграция. За тази цел предприемаме допълнителни стъпки, които надхвърлят действащите в момента всеобхватни мерки. Докато постигнем силна защита на външните граници на Европейския Съюз с новата обща европейска система за убежище, трябва да засилим контрола по националните си граници. Този контрол ще даде възможност и за ефективно връщане на бежанци.

Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия

Ограниченията са част от поредица мерки, които Германия предприе, за да затегне позицията си по отношение на незаконната миграция през последните години. Властите отбелязват, че има рязко увеличаване на броя на пристигащите, по-специално на хората, бягащи от войната и бедността в Близкия изток.

Файзер добавя, че правителството вече е уведомило Европейския съюз. Новите правила влязат в сила от 16 септември. Смъртоносните нападения с ножове, при които заподозрените са били кандидати за убежище, породиха безпокойство относно имиграцията.

По-рано този месец "Алтернатива за Германия" стана първата крайнодясна партия след Втората световна война, която спечели изборите в провинция Тюрингия. Лявоцентристките социалдемократи на канцлера Олаф Шолц и Файзер се борят да запазят контрола върху правителството и в провинция Брандербург, като вотът се определя като тест преди федералните избори догодина.