Цвят

Музей на парадокса: Нищо не е такова, каквото го виждате

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Добре дошли в Музея на парадокса в Стокхолм, където почти нищо не е такова, каквото изглежда. Тук е пълно с интерактивни оптични илюзии, предназначени да накарат посетителите да се запитат какво виждат.

Нещата, които виждате, изобщо не са това, което виждате. Тук стават разни неща с мозъка ви. Трябва да се замислите кое всъщност е истина.

Каролин Рибе Морендал, ген. мениджър на Музея на парадоксите в Стокхолм

Проектът е дело на кипърския предприемач Милтос Камбуридес. Той иска да създаде музей, който да съчетава науката с истински развлекателно преживяване. Акцентът е по-скоро върху забавлението, отколкото върху информацията, но Музеят на парадокса се опитва да задоволи и тези, които искат да разберат по-добре науката зад оптичните илюзии.

Вече има верига от музеи „Парадокс“ в други градове по света, включително в Париж, Маями, Берлин, Барселона, Лас Вегас, Мумбай, Шанхай и Лондон. Основан през 2022 г., музеят Paradox вече е посрещнал над 1,5 милиона посетители по целия свят.

Според Рибе Морендал, който казва, че музеят се харесва на младите по душа.

„Това е семейно събитие, то е за всички, които имат нужда да бъдат деца понякога.“ Ученици, младежи или възрастни, всички са тук, за да се позабавляват за няколко часа", казва тя.