Култура

Музей на оптичните илюзии отвори врати в Лондон

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В Лондон отвори врати нов музей на оптичните илюзии. Единият от основателите е Милтос Камбуридес, кипърски предприемач с опит в областта на луксозните курорти. Той споделя, че е искал да създаде музей, който да съчетава науката с развлекателно преживяване. Така нареченият Музей на парадоксите ще помогне на любители да разберат по-добре науката зад оптичните илюзии. Всеки експонат има QR код, който може да бъде сканиран и да разкрие научното обяснение. 

Този музей е предназначен за всякакъв вид публика. За тези, които просто искат да се забавляват и да правят снимки. Или за тези, които искат да навлязат дълбоко в науката, която стои зад парадокса. Всеки експонат е продукт на дългогодишни изследвания и разработки.

Милтос Камбуридес, съосновател на музея

Инсталациите бързо придобиват популярност и в социалните мрежи. Общо има 50 експоната, разположени в 25 зали. В едно от помещенията посетителите ще могат да разберат какво представлява да си с главата надолу в лондонска метростанция. Посетителите могат да позират на площадката, да се снимат и след това да обърнат изображението на телефоните си, за да се получи ефект на преобръщане.

Всеки експонат е създаден, за да бъде заснет. Хората напускат това място със спомени, запечатани в смартфоните им. За развлекателната индустрия това е страхотна възможност. Музеят дава възможност лесно да съобщите на приятелите и семейството си какво преживяване имате.

Милтос Камбуридес, съосновател на музея

Много от гостите идват от чужбина и затова социалните медии са от ключово значение за експозицията. Чрез снимки, те могат да заменят традиционната пощенска картичка с нещо по-лично. Музеят е разположен в централен Лондон и е посрещнал над милион и половина посетители по целия свят. Създателите имат клонове в други градове и държави, включително Париж, Маями, Стокхолм, Берлин, Барселона, Лас Вегас и Шанхай.