Цвят

Природонаучният музей в Лондон открива нова експозиция от динозаври

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Природонаучният музей в Лондон допълни експозицията си от динозаври с най-новия си обитател - диплодока Ферн. Бронзовият му скелет е поставен пред входа на музея. Статуята е излята по формата на динозавъра Дипи, който също е един от експонатите. Оригиналният скелет се намира в Питсбърг, Съединените Щати. 

Диплодокът е голям тревопасен. Този е дълъг 22 м и достига широчина 4 метра в областта на бедрата. Това е едно от най-големите животни, които някога са ходили по Земята. Живял е по време на юрския период, тоест преди около 150 милиона години. Обикалял е редом с други познати динозаври като стегозавъра и алозавъра.

Професор Сюзанна Мейдмънт, палеонтолог

Учените са избрали името Ферн, защото в новия си дом динозавърът е заобиколен от папрати, които преди 150 милиона години би ял. Той е поставен в едната градина заобикаляща музея. Тя представлява времева линия на историята на земята. Изложени са както еволюцията на животинските видове, така и на скалните и растителните. Позицията на диплодока е централна и всеки преминаващ може да го види. 

Идеята е да използваме входа и градините на музея по начин, който да накара хората да започнат да се замислят за това, което има вътре. Вместо да се разхождате през обикновена поляна, вие се отправяте на пътешествие във времето. Това ви кара да се замислите за тези исторически концепции. Когато преминете градините, ще се вдъхновите по начин, който ще ви позволи да извлечете повече от експонатите в музея.

Д-р Пол Кенрик, главен изследовател

Посетителите ще могат да влязат в градините и да се срещнат с Ферн от 18 юли 2024 г.