Общество

Новооткрит динозавър бе кръстен на скандинавския бог Локи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Локицератопс е бил рогат, растителнояден динозавър, живял преди 78 милиона години в равнините на днешна Северна Америка. Негов череп бе открит при разкопки в щата Монтана, близо до границата на САЩ с Канада, през 2019 г. Бил е далечен предшественик на трицератопсите. Сега любителите на древните гущери могат да го видят в музея на еволюцията в южна Дания.

Знаем, че това е нов вид динозавър, с рога. Като такъв е много важен. Защото променя начина, по който разглеждаме рогатите динозаври. Научихме, че много динозаври от един и същ вид, или от близки видове, биха могли да живеят заедно, без да се конкурират помежду си. Съвсем ново откритие.

Кристофър Кнут – директор на музея на еволюцията в Марибо, Дания

Учените смятат, че Локицератопс е бил дълъг 6 метра и тежащ около 5 тона.

Динозавърът е класифициран като „Локицератопс рангиформис“ заради необичайните му, извити като остриета рога – намек към шлема на скандинавския бог Локи. Но също и заради асиметричните рога на врата му, които наподобяват рога на северен елен карибу.

Кръстен е на скандинавския бог Локи. В допълнение го кръстихме на северния елен карибу, защото видът е със сходна генетична структура. Така наречената „яка“ между темето и врата му е нещо интересно. Различава се по дължина от двете страни. Локицератопс, който прилича на шарката при карибуто.

Марк Ловен – палеонтолог от Университета на Юта

Смята се, че Локицератопс е бил изкопан от същия скален слой като няколко други вида динозаври, което предполага, че тези видове са живели в сравнителна хармония. 

Палеонтолозите реконструират черепа на Локи от безброй фрагменти. Когато приключват работа, разбират, че е нов вид динозавър.

Сега фосилът е изложен в пространството на Музея на еволюцията в Дания, разположен на територията на сафари парка „Кнутенборг“.