Цвят

Музей в Копенхаген представя живота на викингска магьосница

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Националният музей на Дания в Копенхаген открива нова експозиция, посветена на малко известната викингска магьосницa Вьолва. Викингите, които обитават Скандинавия от 793 до 1066 година предприемат мащабни набези и колонизиране като достигат дори до Северна Америка. Но докато мнозина свързват епохата на викингите с всепобеждаващи мъже-воини, кураторите казват, че именно магьосницата Вьолва е притежавала невероятна сила. Историците смятат, че тя е била гадателка.

Вьолва е имала много специална роля и много хора са се страхували от нея. Смята се, че тя е можела да говори с духовете и да гледа в бъдещето. В онези дни тя е имала изключителна сила.

Мете Бориц, Национален музей на Дания

Останали са малко артефакти, които да хвърлят светлина върху мистериозната й история. Историци смятат, че са открили нейният гроб сред останките на крепостта Фиркат в Дания. Той съдържа колекция от предмети, които според експертите са имали ритуално значение - например бронзова купа, кожена торбичка съдържаща билки и кости на птици и бозайници. На друго място за първи път е изложена съкровищница от 392 предмета, открита през 2015 г. в датското село Лиле Карлеби. Изпълнена с бижута, амулети и мъниста от далечна Ирландия, Средиземноморието и Близкия изток, експертите смятат, че тя вероятно е принадлежала на жена със специално положение в обществото, може би дори магьосница.

Викингските съкровища обикновено съдържат сребърни кюлчета. Но този тук съдържа амулети, мъниста. Тези предмети могат да се тълкуват и като магически.

Питър Пентц, Национален музей на Дания

Когато викингският крал Харалд Блутут разпространява християнството в своето кралство, Вьолва бавно губи своята функция. През Средновековието са въведени закони за потискане на езическите ритуали.

Във викингското общество е имало някои правила, осигуряващи на жените малко по-привилегирован свят от този на жените в останалата част на Европа. Например те са имали право на развод, собственост, някои от тях дори са участвали в битки.

Питър Пентц, куратор, Национален музей на Дания

Изложбата "Викингската магьосница" се открива в Националния музей на Дания в четвъртък, 27 юни.