Култура

Музеят на Банкси в Ню Йорк показва най-голямата колекция от произведения на художника

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В Ню Йорк беше открит Музеят на Банкси, който разполага с най-голямата колекция от стенописи в естествен размер на анонимни художници в света. Бански се превръща в най-известният уличен художник в света, като тайно "вгражда" своето изкуство на обществени места пред очите на света. Сред тях е и организирането на самоунищожение на платното му „Момиче с балон“, минути след като то е продадено за над 1 милион. долара през 2018 г. Творецът е един от най-търсените съвременни художници, като същевременно запазва бунтарския си дух. Основателят на музея Хазиз Вардар твърди, че идеята му хрумнала преди пандемията от КОВИД като начин за запазване на творбите.

Всички познават Банкси, но никой не познава лицето му. Неговите творби изчезват, крадат се или се премахват от общините. Той е като супергерой, никой не знае кой е всъщност.

Хазиз Вардар, основател на музея на Банкси

Вардар е събрал екип от художници, които да нарисуват реплики на оригиналите. Творците е трябвало да останат анонимни, а техните творби няма да бъдат предлагани на търг.

Едно от хубавите неща в анонимността на Банкси е, че неговото изкуство говори само за себе си. Метафорите и чувството за хумор могат да накарат публиката да се замисли.

Уилям Мийд, изпълнителен директор на Музеят Банкси в Ню Йорк

Организаторите не знаят дали Банкси е виждал музея. Те твърдят, че той е споделял публикации в социалните мрежи, с които изразява одобрение на тези, които копират работата му. Музеят разполага с изображения на повече от 160 творби, създадени от анонимния художник, много от които отдавна са изчезнали.