АвтоФест

Тайният автомобилен музей, който ни остави безмълвни

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
20240619 164957 (1)

Всеки човек има интереси към определени неща и "райски" места, свързани с тях, които просто трябва да види поне веднъж в живота. В нашия случай това са автомобилите, а покрай един 50-годишен юбилей бяхме избрани да сме част от събитие, за което ни трябваха няколко седмици да премелим, за да разберем колко много история сме видели.

И тук спираме със загадките и недомлъвките - 50 години Turbo модели на Porsche - 50 години създаване на икони в моторните спортове и на пътя. Това беше събитието, от което бяхме част и то надмина най-смелите ни очаквания.

Знаехме, че ще видим нещо повече от нормалния фен, но когато стигнахме до едно малко градче или по-скоро село в покрайнините на Щутгарт и пред нас се появи едно необозначено доста голямо хале, нещо започна да ни гложди отвътре и първото видео може да ви отговори на въпроса защо ни стана лошо:

Служителите на компанията ни приветстваха, отворихме една врата и:

20240619 164754 Рене Метге и Доминик Лемоан стигат до върха с този автомобил

Отваряме вратата, поглеждаме вдясно и виждаме автомобил, спечелил Рали Дакар през 1986 година - Porsche 959, а до него е и вторият автомобил, който завършва на втора позиция с легендата Джаки Икс зад волана. Само по себе си, "959" като модел бележи огромен технологичен прогрес за марката и става една от най-ярките икони на автомобилостроенето.

Да, с това само започнахме и трябваше бързо да обиколим, защото гонехме стриктен германски график. Но погледнахме и вляво и хоп - един от малкото състезателни екземпляри на един от може би най-впечатляващите автомобили на компанията - 911 GT1, а този екземпляр обикаля по световните писти през 1998 година.

Да, видяхме още няколко такива, както и пътната Stasseversion, но какво имахме пред нас - може би най-голямата им и разпознаваема икона - Porsche 935 в дизайна на "Martini".

До него, разбира се, се намира и модерната версия на модела на базата на Porsche 911 GT2 Clubsport от предпоследното поколение "991" - пистов автомобил, който няма да видите на пътя, ако нямате късмета да зърнете единия, преработен от Lanzante.

Това е само на първия ред, а халето е събрало над 800 от най-важните прототипи, нормални и състезателни модели на марката, като те продължават да си изкупуват обратно автомобили и да попълват. Какво се разкрива на втори ред?

Вляво - версии на първото поколение 911, както и кабриолети и Targa модели - нищо впечатляващо...

Вдясно обаче, освен версии на първия модел на компанията 356, виждаме в дъното доста на брой модерни състезателни автомобили - "911" във версиите Cup, R, RSR, GT3, GTE, GT1, както и прототипи като "962" и открити "барчета" болиди.

20240619 165224 Между модерните машини попадаме и на 935, но в рядката "къса база"

Някои от тези екземпляри печелят състезания като "24-те часа на Льо Ман" и "24-те часа на Нюрбургринг", като екземпляри от тях са оставени напълно непокътнати след състезанията с всички "белези" от гуми, предпазни стени и насекоми.

Да, това е болида "919" от категория LMP1, който всеки следящ моторните спортове е видял на почетната стълбичка в редица състезания.

20240619 165313 Първият състезателен екземпляр на 911 GT1, покрит само с бели надписи върху карбон-кевларените външни панели
20240619 165338 Този автомобил печели 24-те часа на Льо Ман през 98-ма година

Стигнамхе до там и трябваше да потегляме към малко летище през поетични пътчета в посока на юг от Щутгарт, като ни очакваха няколко интересни Turbo модела на компанията за каране.

Няма да ви лъжем, в новия електрически Taycan Turbo няма никаква емоция и той бе като "черната работа", която трябва просто да се свърши като задължение. 

Всички чакахме това, колегите ни от Top Gear - хърватин, словак и поляк - всички чакаха своя ред за него: пъвородното Porsche 911 Turbo, като това бе един от първите произведени екземпляри - истинския "Widolmaker" от далечната 1974 година с 2.7-литров турбодвигател и мощност от 260 конски сили, които за времето си са повече от впечатляващи.

Механична кола, която събира погледите където и да се появи:

На летището ни очакваше...  Още един шампионски автомобил от Льо Ман и то какъв - Porsche 956, което печели през 1982 година с Джаки Иск и Дерек Бел зад волана. Машина тежаща само 820 килограма с мощност от цели 625 конски сили от 2.7 литров турбо двигател със сложно въздушно-водно охлаждане.

Която чухме и видяхме в движение със заводски пилот на марката зад волана:

Видяхме и изключително лимитирана версия на 911 Turbo от поколението "993" с добавка "S"(168 екземпляра), която бе с ръчно облечен в кожа буквално целия интериор - не бяхме виждали въздуховоди и бутони, покрити с кожа, пък камо ли карбонови детайли в деветдесетарски интериор.

И отново стана време за каране и още малко минути прекарани в този затворен за публика музей със стотици легенди, а честно казано Panamera и Cayenne не бяха някаква тръпка за нас - още сутринта видяхме, че ще ни дойде реда за един от най-бързите автомобили в днешно време - последното поколение на 911 Turbo с ускорение от 0 до 100 км/ч за под 3 секунди.

И скочихме в колата:

Бързахме да продължим започнатото в това впечатляващо за всеки един фен на автомобилите място и се насочихме към следващата редица, където буквално онемяхме - всеки един модел на компанията, който носи добавката GT. От първото "911" от поколението "993" и то състезателната пистова версия, през изключително рядката улична версия на 911 GT1, два броя от колосалната Carrera GT с нейния V10 двигател, през всяко GT3 излизало на бял свят.

Да, това е най покъртителното 911, ако може да бъде наречена така:

Следващата колона е пълна с нетипичните за миналото модели с предноразположен двигател и хоп, забелязваме познат състезателен екземпляр от американските IMSA серии, като на вратата има едно легендарно име - това на Валтер Рьол:

От лявата му страна обаче, ние забелязваме една митична машина, която май само ние разпознахме - рали автомобилът на Рьол, с който той се състезава преди да влезе в Световния рали шампионат и великата Група Б - 924 Carrera GTS:

Един по-скоро странен екземпляр, създаден в точно два броя - шуутинг брейк концепцията, която смесва купе с комби на Porsche 928:

Още една известна машина от американския IMSA шампионат:

Турбо икона с един стърчащ зад двигателя турбокомпресор и запомняща се визия, разпознавана от поколения - огнедишащото Porsche 934:

И минаваме към последния ред автомобили в задната част на халето, където има непомалко количество легенди с два броя от Porsche 959:

Още един брой от пистовото Porsche 956, този път спечелилото "24-те часа на Нюрбургринг" през 1983 година с изцяло германския пилотски състав - Джаки Икс и Йохен Мас!

И модерната итерация на състезателното 917 "Pink Pig" - 911 RSR, което печели "24-те часа на Льо Ман" през 2018-а година.

Нямаше как да не зърнеми и един брой от първия хиперспортен автомобил на компанията - 918 в нетипичния син цвят:

Отзад пък, седи коренът на Panamera и Carrera моделите - Porsche 550 Spyder, участвало в Carrera Panamericana - митичното рали в Мексико, провеждало се като състезание в началото на 50-те години, а сега вече ретро рали.

И завършваме с един екземпляр от първите им суперспортни модели, който ни убягна първоначално - Porsche 907. Още дълго време ще осъзнаваме колко история сме видели, а този разказ по картинги няма да го видите на друго място или поне до следващия важен юбилей за германската марка автомобили и цялата част от историята им, която видяхме за един-единствен ден.