Култура

Актьорът Ненчо Илчев събира средства за Музей на илюзионното изкуство

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Много колеги ме питат как ще ходим чак до Момчиловци. Но за мен това е правият път, защото там съм израснал, там съм роден и там съм добил любовта към това изкуство. Искам по някакъв начин това да помага на региона да се развива. Това може би е най-красивото място по света. Ако се съберат средства това ще стане единственият такъв музей в Европа.“

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria актьорът и илюзионист Ненчо Илчев.

 

Ето какво още каза той:

Дейвид Копърфийлд е събрал доста такава голяма колекция, но там тя е частна, не може всеки да я види, няма достъп всеки. Трябва той да те покани. Имал съм доста срещи в Министерството на културата по тази тема, според мен трябва да го подкрепи тя. Но тъй като не виждам това да се случва, времето минава и трябва да се действа.

Аз притежавам и съм събрал 90% или 100% от реквизитите, с които са работили илюзионистите в България. Това са цели животи. Притежавам всичко останало от Мистър Сенко, Астор, от всички други големи илюзионисти у нас. Например коронният номер на Мистър Сенко, коронният му номер е бил с електрически стол, Никола Тесла го е направил, той е при мен и още работи. Масата, с която си е свалял главата, също е при мен.

 

Цялото интервю вижте във видеото.